DIY Kimono

5/30/2014

Parempi myöhään kun ei milloinkaan! Pakko sanoa, että tuo "ei milloinkaan" oli aika lähellä tätä tutoriaalia tehdessä, sillä kuten jo mainitsinkin, niin ei mennyt kaikki ihan kuin Strömsössä. Nimittäin ompelin ensin koko homman käsin niin kuin kuvista näkyy, mutta kun olin saanut saumat tehtyä, halusinkin vielä lyhentää mun kimonoa. Päätin sitten etten jaksakaan enää ommella sitä käsin ja vedin sen vaan koneella. Ja loppujen lopuksi jälki näytti niin paljon paremmalta koneella tehtynä että vetelin sitten kaikki saumat uusiksi koneella.
Mulla meni itse siihen ompelutyöhön yhteensä varmaan kuusi tuntia, plus sitten vielä kuvien muokkaus ja tämän ohjeen teko. Ehkä nyt ymmärrätte, miksi tää on niin paljon luvattua myöhässä... Mutta älkää pelästykö, teille ei tule käymään niin kuin mulle, sillä opin virheistäni ja tämän ohjeen avulla te selviätte urakasta tunnissa!

//Better late than never! That "never" part was actually really close when I was doing this tutorial, since as I mentioned, everything didn't go quite the way I planned. Well, it took me about six hours to do the kimono and a couple more to do this post but don't worry, it's not going to take that long from you! I learned from my mistakes and I promise you'll be done with your kimono in an hour if you follow these steps!

kimonoready

Olin jo pitkän aikaa vilkuillut erilaisia kimonoja vaatekauppojen rekeissä ja katalogeissa, mutta jostain syystä en saanut aikaseksi ostaa sellaista. Kimonoja alkoi oikeastaan näkyä näytöslavoilla jo viime vuonna, mutta musta se tuntuu edelleen jotenkin ihanan raikkaalta, kesäiseltä ja erilaiselta. Niinpä sitten päädyin YouTubeen ja lopulta H&M:n kassalle kädessäni ihan tavallinen kuuden euron huivi. Ja näin siitä loihdittiin kimono:

//I had been wanting a kimono for a while before getting the idea to make one myself. Kimonos are perfect for summer outfits: light, beautiful and somehow really fresh. So I ended up on YouTube and then I found myself byuing this pretty scarf on H&M for only six euros. And this is how I made it into a kimono:

kimono3

Tarvitset ensiksi jonkinlaisen huivin. Parastahan tässä on, että saat itse päättää värin ja kuosin ja jopa kankaan, mutta jos haluat kimonostasi kesäisen kevyen, suosittelen melko ohutta kangasta. Lisäksi tarvitset vielä mittanauhan, nuppineuloja, sakset, joko ompelukoneen tai neulaa ja lankaa, sekä jos haluat, niin kynän ja viivottimen.

//First you'll need a scarf which can be in any color or print, you choose! Though I recommend byuing a really light fabric if you want your kimono to be light and summery. Also you're going to need a tape measure, some pins, scissors, a sewing machine or a needle and some thread, and if you want, also a pencil and a ruler.

kimono1

kimono2

kimono4

Jos aiot ommella käsin, niin muista taittaa lanka aina kaksinkerroin, kuten yllä. Niin saat kestävämmät saumat.

//If you are going to sew this by hand then remember to fold the thread as I have done above. This will make the seams last longer.

Kimono5

Ihan ensiksi taita huivi kaksinkerroinen niin, että siitä tulee pitkän suorakulmion tai neliön mallinen, riippuen huivin muodosta. Muista, että jos kuvioita on vain toisella puolella, kuviopuoli jää nyt sisälle, eli kangas käännetään nurinperin ja saumat ommellaan "väärälle puolelle". Siitä reunasta, josta kangas on taitettu kaksin kerroin, tulee yläosa, eli ns. kaula-aukko ja hihat tulevat myöskin sinne. Toinen puoli taas on auki, ja siitä tulee kimonon alaosa.

1) Aloita kiinnittämällä pitkät sivut (eli kylkiosat) nuppineuloilla. Tarkista, että reunat ovat varmasti kohdakkain. Tämän vaiheen jälkeen sinulla on siis taitettu kangas, jonka yläreunassa on taitoskohta, sivuilla nuppineulat, ja alareuna on auki.

//First fold the scarf so that it becomes a rectangle or a square, depending on the shape of your scarf. Remember that if you have a print only on one side, turn that side down. The edge that is folded will be the top of your kimono, and the sleeves are also going to be up there. The other side is still open, and that will be the hem of the kimono.

1) Start by attaching the longer sides to each other with pins. Make sure that the edges are right on top of each other. After this you'll have a folded scarf, that has a folded edge on the top, the pinned edges on the sides and the hem is still open.

kimono6

2) Seuraavaksi lähde ompelemaan saumaa perinteisellä ylös-alas-ompeleella. Aloita siitä päästä kangasta, joka on alhaalta auki, eli ei taittopäästä. Muista tehdä kunnon solmu alkuun! Jatka tätä melkein koko matka, mutta jätä ylhäältä noin parikymmentä senttiä ompelematta, riippuen siitä, kuinka suuren hihan suun haluat. Se sinne jäävä aukko on siis toinen hihansuu. Hihansuu näyttää suurinpiirtein tältä:

//2) Next sew the side with a traditional up-and-down-stitch. Start from the hem of the fabric and move upwards to the folded edge. Remember to make a good knot in the beginning so it holds! Continue sewing until you're about twenty centimetres from the top and then make a knot. This will leave you a sleeve that should look something like this:

kimono7

Jee, toinen sivusauma valmis! Nyt vaan toistat ihan saman kuvion toiselle sivulle.

//Yey, the other side seam is ready! Now repeat the same thing on the other side.

kimono8

3) Sitten mennään keskiosaan. Ensin mittaa, kuinka leveä kangas on, ja laske siitä puoliväli. Puolivälin voi merkitä vaikka nuppineuloilla. Jos epäilet, ettet osaa leikata suoraan (ei hätää, en mäkään osaa), voit piirtää lyijykynällä ja viivottimella viivan helpottamaan hommaa.

4) Sitten vaan leikkaat! Leikkaa koko etukappale kahtia (tärkeää, vain etukappale, ei takakappaletta!) ja jatka leikkaamista pikkuisen myös taitoksen eli yläreunan toiselle puolelle. Aloita leikkaaminen kuvan osoittamalla tavalla alareunasta, joka on auki ja etene ylös taitosreunaa kohti.

//3) Then we move on to the middle part of the kimono. First measure the width of the fabric and mark that with pins. If you think you can't cut straight without some help (and don't worry, I can't either!) then use your pencil and ruler to make a line to help you cut.


4) Then just go ahead and cut! Remember that you're only cutting the top part of the fabric, not the lower part! Start cutting from the hem and move up to the folded edge just like last time when you were sewing the sides.

kimono9

Tässä näkyy leikattu etukappale, eli tältä sen nyt suurin piirtein pitäisi näyttää.

//This is how the cutted fron piece should look like.

kimono10

Ja tässä edestäpäin. Onneksi olkoon, olet päässyt jo puoliväliin! Enää pari saumaa jäljellä.

//And this is a front picture of it. Congratulations, you've made it half way!

kimono11

5) Sitten tehdään saumat keskelle. Taita reuna yksin- tai kaksinkerroin ja kiinnitä nuppineulat koko matkalta.

6) Ja sitten ommellaan! Suosittelen ottamaan aika pitkän langan, että se varmasti riittää ylös asti, sillä sitä on ärsyttävä ruveta kesken kaiken vaihtamaan. Ylhäällä sen sijaan voit hyvin (ja tätä suosittelenkin) päätellä sauman ja ottaa uuden langan toista puolta varten.

//5) Then we'll make the seams to the middle. Fold the edge and tie the pins.

6) And then you'll just sew again. Remember to take a quite long thread so you don't have to change it half way. When you get all the way up you can tie a knot and change the thread that you're sewing with (I recommend doing this!)

kimonoready2

Ja sitten se on valmis! Ohje sopii tosiaan siis sekä koneella ommeltavaksi, että käsin tehtäväksi. Itse vaan saan käsin sellaista suttua aikaan että koneommel näyttää paljon kivemmalta, mutta jos et ole ompelukoneen ystäviä niin käsin onnistuu siis myös. Jos haluat lisää selkeyttä ohjeeseen, kannattaa käydä YouTubessa katsomassa saman tyylinen ohje hakusanoilla "LaurDIY Kimono".

Huh, olipa työn ja tuskan takana tämän ohjeen tekeminen, mutta toivon todella että tykkäätte! Ihan aloittelijoille en ohjetta suosittele, mutta jos koulun käsitöistä on jotenkuten selvinnyt ja nuppineulat pysyvät käsissä, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla. Onnea yritykseen!

//And you're ready! This tutorial also works if you want to sew the seams with a machine, that's what I eventually did after sewing all of it by hand first (so typical me). Also check out LaurDIY's kimono tutorial on YouTube if you need extra help, it's pretty similar with this one!

I really hope you like the tutorial, ans if you did please comment below and let me know if it was helpful! Good luck with your kimono!

8 comments:

 1. Kiva diy! Vois itekki kokeilla jossai vaiheessa. :) Saako tollasia huiveja vielä H&M:stä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitoksia! :) ja juu mun mielestä pitäisi kyllä olla vielä noita, siitä ei kauhean kauaa oo kun tuon ostin. Riippuu tietty ihan liikkeestä!

   Delete
 2. Vautsi, ihan mielettömän hienon kimonon oot kyllä onnistunut tekemään! :)

  ReplyDelete
 3. Apua minkä työn oot tehny ton kimonon eteen! Mut upee tosta tuli, itellä ei vaan riittäis kärsivällisyys tollaseen..:/

  ReplyDelete
 4. Niist käsintehdyistä saumoista ois tullu ehkä kestävämmät ja siistimmät jos oisit ommellu sen reunan "ympäri" etkä sillee ylösalas :) mut pääasia et sait tehtyy! Ja hienoki siit tuli, en ite kyl osais pitää varmaa :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha joo koitin sitä kyllä mut mun mielestä se ei näyttäny hyvältä (tai sit en vaan osaa...) :D mut kiitos kiitos ;)

   Delete

Proudly designed by Mlekoshi playground