Rohkeus palkitaan

5/23/2017


Kävin viime viikolla hakemassa kirjastosta varaamani Elizabeth Gilbertin Big Magic-kirjan, joka käsittelee rohkeutta olla luova ja tehdä omanlaisiaan valintoja elämässä huolimatta peloista, jotka joskus estää meitä tekemästä haluamiamme asioita. Tykkään hurjasti lukea tämäntyylisiä lifestyle-opuksia, ja varsinkin tätä kirjaa luettuani tulen aina superinspiroituneeksi: tekee heti mieli alkaa kirjoittaa tai kuvata tai ideoida uusia juttuja esimerkiksi tänne blogiin.

Big Magic alkaa rohkeutta käsittelevällä osiolla, jossa oli ihan loistavia ajatuksia sovellettavaksi oikeastaan mihin tahansa tekemiseen. Gilbert toteaa kirjassa, ettei rohkeus ole synonyymi pelottomuudelle: rohkeus on sitä, että pystyy voittamaan pelkonsa. En voisi olla enenpää samaa mieltä.
Kolme viikkoa uudessa työpaikassa on osoittanut mulle, että rohkeus kokeilla, tehdä, mokailla, ja mennä mokista huolimatta eteenpäin, palkitaan kyllä lopuksi. Kun sotkee vähän väliä tilauksia, painelee vääriä nappuloita kassakoneessa tai ruotsin kieli takkuilee, nöyrtyy pakostakin oman itsensä edessä ja kohtaa sen tosiasian, että aina ei vaan voi onnistua. Mäkin teen mokia, en ole täydellinen mutta yritän aina parhaani. Epäonnistumisilla on taipumus paisua meidän omissa mielissä, mutta usko mua, se asiakas ei tule muistamaan enää viikon kuluttua että teit vääränlaisen annoksen tai sössötit puheessasi. Myönnä rehellisesti mokanneesi, vedä syvään henkeä ja tee ensi kerralla paremmin.

Meitä kaikkia pelottaa joskus, mutta meitä erottaa se, annetaanko me pelon estää meitä. Me pelätään epäonnistumisia, sitä että meitä ei hyväksytä, ettei me olla tarpeeksi hyviä, että joku tuolla jossain on vielä parempi. Koska kyllä, niinkin voi olla. Mutta jos mä jotain olen peloista oppinut, niin niiden kohtaaminen kannattaa aina, vaikka se kauhistuttaa. Mukavuusalueella on tietysti nimensä mukaisesti mukavaa, mutta tiedätkö ketään, joka olisi kehittynyt pysyttelemällä siellä?

Eikö sua pelota lähteä maailman toiselle puolelle? Eikö sua pelota, kuinka paljon annat itsestäsi netissä, kun kuka vaan voi lukea sun juttuja ja tuomita sut niistä? Eikö sua pelota mitä ihmiset ajattelee susta? No totta hemmetissä pelottaa. Mutta mä tiedän, että jos uskallan ottaa riskin, ja vain jos uskallan, siitä voi epäonnistumisen sijaan myös seurata jotain älyttömän siistiä. Kumpaa mä kadun joskus vuosikymmenten päästä kiikkutuolissa, sitä, että tein täysillä ja tulin pää edellä alas, vai sitä, etten uskaltanut ollenkaan?

Mä tiedän, mistä vastaan. Kumman sä valitset?


//I recently borrowed Elizabeth Gilbert's book "Big Magic" from the library. If you haven't heard about it, it basically talks about pursuing a creative life. And by creativity, she doesn't necessarily mean the arts, but the courage of making your own kind of choices in life regardless of fear. As she says in the book, courage isn't about being fearless: it's about overcoming your fears. 

Three weeks at my new job have once again reminded me how important it is to try out new things and give them the best you can, even though you're bound to mess up from time to time. While it doesn't feel great to make mistakes, they're vital. When you allow yourself to be imperfect, you also allow yourself to learn. If you always let your fear hold you back, you will always stay in the same place. If I've learned anything from taking risks, it is that courage is always rewarded in the end.

People ask me if it scares me to move to the other side of the world. They want to know if it scares me to give so much of myself to the internet, given anyone can come here and read my stuff and completely judge me without even having met me first. Yeah, it scares the crap out of me. But I won't let that stop me. Because honestly, which one will I regret more decades from now, that I put myself out there, did my best and came crashing down, or that I didn't have the guts to try my wings at all?

I know my answer. Do you know yours?

No comments:

Post a Comment

Proudly designed by Mlekoshi playground